Open/Close Menu Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Filipović iz Belice

U organizaciji tvrtke InterAgrico iz Čakovca, na pokusnom polju krumpira OPG-a Tomislava Filipovića iz Belice u Novom Selu Rok održan je Dan polja krumpira na kojem su zainteresirani proizvođači upoznati s novitetima u uzgoju ove kulture.

Cilj sortnih pokusa je vidjeti stanje usjeva na cimi i gomolju. Okupili su se poljoprivredni proizvođači s područja Belice te susjednih općina, a na obilazak su stigli i krumpiraši iz drugih dijelova Hrvatske. Poljem ih je proveo mr.sc. Milorad Šubić, rukovoditelj čakovečke podružnice Savjetodavne službe. Predstavio je karakteristike i posebnosti svih četrnaest sorti među kojima dominiraju sorte tzv. žute boje kožice.

Sorte se međusobno razlikuju po dužini vegetacije, prinosu, veličini i obliku gomolja te otpornost na sekundarni rast. Obitelj Filipović, iako krumpir mjesečno zahtijeva minimalno 100 litara dobro raspoređenih oborina, površinu nije ni jednom navodnjavala.

Prinosi, odnosno izgled cime i gomolja, s obzirom na godinu, vrlo su dobri, a mogao bih reći i odlični. Među četrnaest sorti, većina, odnosno njih deset je žute kožice, a četiri su crvene boje kožice. Neke su sorte standard i sadimo ih već godinama, neke tek nekoliko godina, a ima i onih koje su ovdje po prvi puta zasađene.

Favorit je sorta Arizona koja je zadnjih godina izrazito atraktivna, a interesantne su i Esmee te Alouette koja je posebno zanimljiva onima koji se bave eko-proizvodnjom. Za ekološku proizvodnju deklarirane su tri sorte koje moraju biti izuzetno otporne na najvažniju bolest, krumpirovu plijesan ili plamenjaču, pojasnio je, između ostalog, Šubić.

Na kvalitetan i dobar urod bilo koje poljoprivredne kulture, pa tako i krumpira, ne može se računati ukoliko se nasadi od sadnje do vađenja ne štite od štetnika i biljnih bolesti. Stoga je i ovdje zaštita bilja bila nezaobilazna tema. Kako je ova godina po vremenskim prilikama bila specifična, po povratku u društveni dom Šubić je održao predavanje o proizvodnim uvjetima pri uzgoju krumpira u sezoni 2016.

U organizaciji tvrtke Agricola, 27. srpnja u Belici je održan i obilazak pokusnih polja na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kristijana Borkovića.

© 2017 OPG Filipović
Top
Follow us: